Menu


Historie PDF Afdrukken E-mailadres

MVC De Mortel opgericht 1973

Wat er aan vooraf ging
Voordat in 1973 de eigenlijke oprichting plaats vond van de Mortelse voetbalclub was er al eens eerder een Mortelse voetbalclub opgericht in juni 1949, een club bestaande uit 25 leden. Het veld lag bij Martien Raaijmakers (PTT-toren) en met jassen en geel zand werden de lijnen aangegeven. Gespeeld werd er met een zelf gemaakte bal. Men had ook een schuilhut gebouwd van plaggen en takken, die echter niet bestand was tegen de harde wind. Maar geen nood: bij Martien en Grada was men welkom voor een drankje. Er was al eerder gevoetbald in De Mortel op een veldje bij J. Egelmeers aan de Bakelseweg en achter het huis van W. van der Zanden.
In de Helmondse Courant stond, dat 20 februari 1960 de eerste wedstrijd is van de Mortelse junioren als onderafdeling van G.V.V. Het nieuwe sportterrein was een stuk wei van De Klein, waar nu de dorpsweide is. Er waren twee elftallen. In het oprichtingscomité zaten pater H. van der Meulen, wijkzuster Tiny van Loon en N. Verploegen. Leo Verbeek was trainer en N. Maas had de leiding. Omstreeks diezelfde tijd werden de Megens Boys actief (clubhuis café Frans Megens). Men speelde tegen andere cafés (onder andere tegen café 't Anker, wat een pure derby was), bedrijven en gelegenheids elftallen. In 1969 verhuisde men naar café Van de Ven en nam men de naam Mortelse Voetbal Club aan: MVC Tevens besloot men aan de zomeravondcompetitie in Gemert deel te nemen. Bekende namen van toen waren onder andere Peter en Gerard van de Heuvel, Leo van de Biggelaar, Harry Sleegers, Harry van de Laar en Tiny Bardoel.
Voetballend en bestuurlijk complementeerde Frank van de Heuvel en Jan van de Crommenacker het geheel. Deze periode duurde drie jaar waarin MVC hoge ogen gooide in die zomeravondcompetitie. In dat laatste jaar wist men beslag te leggen op de titel zomeravond-kampioen. Mede door het stijgende ledenaantal en de groeiende interesse in De Mortel voor een bij de KNVB aangesloten voetbalvereniging, besloot men in februari 1973 tot de officiële aanvraag voor toelating tot die KNVB.
(Bronvermelding: Leo Verbeek, Het Mortels Boek).

De oprichting
Oud G.V.V.-er en voetbalcrack Leo Verbeek had zich voordien al in de strijd geworpen en wist samen met Frank van de Heuvel en Jan van de Crommenacker de koninklijke goedkeuring te bewerkstelligen (juli 1973). Deze drie-voetbal enthousiastelingen en oprichters werden de gangmakers achter en voor de schermen. Na de oprichtingsvergadering werden daar nog Ton Akkers, Frans van Deursen, Wim Konings en Albert Minten aan toegevoegd. Men startte met twee seniorenelftallen (30 leden) en twee junioren elftallen (30 leden), terwijl er ook rustende leden waren. Tevens kwamen drie Mortelnaren die elders voetbalden, te weten Noud van de Heuvel (Gemert 1), Toon van de Biggelaar (Bakel 1) en Clemens van de Kerhof (Bakel 1), de gelederen van het eerste elftal versterken. Bestuurlijk nam Frank van de Heuvel de voorzitters-hamer ter hand, Leo Verbeek verzorgde de seniorentraining en Jan van de Crommenacker ontfermde zich over de losse centen, want financieel was het natuurlijk nog niet zo rooskleurig. Maar, zo memoreerden onze oprichters, Oma van de Ven gaf het goede voorbeeld door het schenken van de shirtjes voor het eerste elftal. En ook wanneer de financiële nood hoog was werden de oprichters geholpen door diverse mensen uit de Mortelse gemeenschap. Een geweldige financiële injectie verkreeg MVC met organiseren van een avondwieler-zesdaagse in 1973 met maar liefst 22 sponsors. "We kwamen, aldus de oprichters, soms handen te kort om al het geld te tellen dat op de meest sensationele manieren binnenkwam". MVC was er in een klap weer bovenop.
Over de toenmalige trainings- en terreinomstandigheden sprak Leo Verbeek: "Dat was in het begin vooral improviseren geblazen. In eerste instantie trainden we op het Clipperterrein, maar aangezien daar nog geen verlichting was verplaatsten we onze activiteiten 's winters naar het terreintje achter clubhuis van de Ven". Ondanks en misschien wel dankzij die gebrekkige omstandigheden bleef de sfeer en het moreel in de MVC gemeenschap hoog. Ook de uitwedstrijden van het vaandelteam die men in verband met de toen autoloze zondagen per fiets moesten bezoeken droegen daartoe bij.

Laatst aangepast op maandag 13 juni 2011 13:46